RECENZE: Elyonova země - Temné hory

11. dubna 2014 v 10:33 | Nel-ly |  Fantasy (urban fantasy)
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Dark Hills Divide
AUTOR: Patrick Carman
SÉRIE: Elyonova země #1
NAKLADATELSTVÍ: Fragment

Když je vám dvanáct let a nějaké místo je přísně zakázané, netoužíte po ničem jiném než ho prozkoumat. Přesně tak to má i Alexa, která miluje tajemství a ze všeho nejvíc chce zjistit, co se skrývá za hradbami a o čem lidé v městě odmítají mluvit. Tajemství, které touží odhalit, však může skrývat i mnohem hlubší a děsivější pravdu, která ovlivní celou Elyonovu zemi.


Alexa vyrůstala za hradbami, které chrání soustavu měst Bridewell, Lathbury, Turlock a Lunenburg, vybudovanými na ochranu jejich obyvatel. Ochranu před čím? To je otázka, která dívku trápí a nutí ji toužit po zakázaných věcech, přestože ji na každém kroku sleduje ostříží zrak Pervise Kotchera. A pak umírá Warvold, muž, který to všechno začal a díky němuž byly hradby vybudovány, a Alexa nachází klíč a společně s ním i tajemnou chodbu vedoucí do neznáma…

Patrick Carman vyprávěl svým dcerám pohádku, z níž vznikl fantasy příběh určený především dívkám Alexina věku, ale který je vhodný snad pro každého. Na knihu jste mohli narazit už před pár lety (sama jsem po ní kdysi pokukovala, ale dostala se k ní až dnes díky dotisku).

Je to pohádka a jako každá pohádka, má i tento milý příběh spoustu znaků, kterým se v dětské četbě nevyhnete. Je tu hodně nenápadně vložených ponaučení, žádná doopravdy strašidelná konec a předvídatelný konec. Ale… tak už by to v pohádkovém světě snad mělo vypadat, ne?

Elyonova země je magické místo, které však propadlo "Informačnímu embargu", alespoň tak se to může zdát dvanáctileté dívce, které ví jen to, co jí dospělí řekli - tedy prakticky nic. Co se skrývá v Temných horách? Před jakým nebezpečím mají hradby chránit obyvatele? A kam zmizelo Elyonovo kouzlo?

Protože je to fantasy a protože je to kniha spíše pro děti, nesmíme zapomínat ani na magii a tedy obyvatele kouzelného lesa, kteří krásně doplňují nepřeberné množství zajímavých postav.

Kniha sama je útlá, kapitoly jsou krátké, děj ubíhá svižným neměnícím se tempem, a i kdyby nebyl věnován prioritně pro děti, dostal trochu propracovanosti a temnoty podle svého "podnázvu" nebála bych se prohlásit, že se z něj mohla stát plnohodnotná fantasy. Takhle zůstává Alexino dobrodružství miloučkou dětskou pohádkou, která by mohla být třeba mezistupněm mezi vyloženě dětským příběhem a fantasy pro mladší, které si užijí i starší čtenáři a litovat nebudou.

Mé hodnocení: 8/10

A/N: Kniha je vhodná pro čtenáře od 11 let, nebála bych se ji však dát ke čtení i mladším (pokud už jsou na takové úrovni, aby ji četli), myslím, že by to mohli v pohodě zvládnout.

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Illienel Illienel | E-mail | Web | 11. dubna 2014 v 18:02 | Reagovat

Knížka vypadá podle recenze pěkné, jako fajn čtení pro mladší. Já o ní poprvé slyšela, když jsme v jednom z vydání Letopisů Narnie měla na poslední stránce upoutávku právě na Elyonovu zemi. Jsem ráda, že ses rozhodla číst a hodnotit i knihu, která je určena mnohem mladším čtenářům. Chtěla bych se zeptat - myslíš, že by Elyonova země mohla bavit i dvanáctileté kluky, kteří mají rádi fantasy?

2 nel-ly nel-ly | 11. dubna 2014 v 19:13 | Reagovat

[1]: u mě je problém, že si neumim představit, co tak čtou, ale jako... je tam tajemství, dobrodružství, kouzelná zvířata, magie, kapitoly jsou krátké, nikdy to nezdržuje, takže si říkám: Proč ne? ale hádám, že už kvůli hrdince, je to věvanová spíš těm holkám (na druhou stranu Potter je taky kluk :D )

já si to právě pamatuju z knihkupectví a mám dojem, že možná taky v době narnie, to už může být i osm let, ale nakonec jsem se to rozhodla vynechat

3 Nici Nici | Web | 14. dubna 2014 v 22:33 | Reagovat

Velmi zajímavé.. :) Myslím, že bych si ji i já koupila přečetla jí. Zaujal mě její obsah. :-)

4 Mirimë (Karolína Kahounová) Mirimë (Karolína Kahounová) | Web | 15. dubna 2014 v 15:53 | Reagovat

Je to hezká recenze... Knihu jsem četla před několika lety a pamatuji si, že mě bohužel moc nezaujala... Ani si už nepamatuji proč, ale prostě to nebyl můj šálek kávy :)

P. S. Pokud chceš, můžeš se mrknout na můj blog :-D

5 zelvicka7 zelvicka7 | 15. dubna 2014 v 20:05 | Reagovat

Povedlo se ti to. :-) Knížku jsem před několika lety četla, ale přijde mi to už hrozně dávno. :-D

6 Káťa Káťa | 16. dubna 2014 v 1:38 | Reagovat

Tuhle knihu jsem četla už dávněji a následně aj další dva díly. Ještě by měl být čtvrtý díl. Narazila jsem na to v knihovně, když jsem hledala něco ke čtení a dívala jsem se do regálu z fantasy luteraturou, ale měli tam jenom tři díly. Celkem se mi to líbilo. :-)

Mám ráda hrdinky, které dokáží aj samy zabojovat. Proto se mi líbí aj Zakletá Ella. Film z Anne Hathaway je fajn, ale kniha od Gail Carson Levine-ové je podle mě ještě lepší. Film si z ní vzal jenom základní zápletku a pár postav, jinak je úplne jiný a přidali tam aj nové postavy, napr. strýček Edgar a jeho hadí mazlíček, tudíž i zápletka kolem nich je pouze ve filmu, v knize nejsou. Zato Ellina nevlastní sestra Hattie je v knize pořádná mrcha a macecha je tam taky podle mě pěkná striga! Princ sice v knize není zmanipulovaný strýcem a je si vědom svých povinností, ale občas se mi zdál až moc dokonalý.

7 Káťa Káťa | 16. dubna 2014 v 1:46 | Reagovat

P.S.: Hups! Zase jsem se nechala unést.
Jinak tady je anglicky v PDF formátu, kdybys mněla zájem, ale dá se aj koupit v češtině. Doporučuju, podle mě opravdu vydarené převyprávění Popelky. Já ji nejdříve četla online ale pak jsem si koupila i knihu v češtině, protože jsem ji chtěla mít v tištěné formě (jako obvykle většinu knih, které se mi opravdu líbí abych se k nim mohla časem třeba vrátit a přečíst si je znava) a v onilne to múžou časem zmazat.  Tu je online zdroj v angličtině: http://www.readersstuffz.com/downloads/ebooks/Novels/Ella%20Enchanted%20-%20Gail%20Carson%20Levine.pdf

8 Polgara Polgara | Web | 19. dubna 2014 v 16:16 | Reagovat

Pamatuji ještě na starší verze půjčované z knihovny, které nacházím v poličce vedle nového vydání pořád :-D Je to pěkná a oddychová knížka. Přišlo mi, že hrdinku dostávala do problémů právě její zvědavost :-D

9 torticollis torticollis | Web | 28. září 2016 v 6:15 | Reagovat

půjčka ihned ještě dnes :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
acta est fabula ~ příběh jest skončen

Do not COPY! HP-fanfiction writer. Canon belongs to J.K.R. Design by Nel-ly, picture from DA