RECENZE: Projekt manželka

5. března 2014 v 8:49 | Nel-ly |  Love (historické, paranormální romance)
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Rosie Project
AUTOR: Graeme Simsion
SÉRIE: xxx
NAKLADATELSTVÍ: Fortuna Libri

Nevíte, jak najít dokonalou manželku? Vytvořte dotazník…
Muž s dobře zajištěnou profesí a nadstandardním platem ve středních letech, který je fyzicky zdatný a inteligentní by neměl mít problém nalézt životní partnerku, ne? Tak, jak to? Že profesor Don Tillman má takové problémy? Ženám na vědci s Aspergerovým syndromem, který žije sám a všechny jeho dny jsou na minutu přesně rozplánovány, prostě něco vadí a jeho sociální neschopnost se odráží v jeho pokusech najít si tu pravou.


Don Tillman usoudil, že v devětatřiceti letech a stále panic je připraven se konečně oženit. Má přesně dané požadavky na to, jaká má být jeho vyvolená, a pro tyto účely sestavil šestnáctistránkový dotazník, který mu má pomoci. Jak jinak dosáhnout té nejlepší varianty než vědecky ověřeným způsobem, který eliminuje ženy, které by byly jen ztrátou času?

Hodně z nás se při navazování vztahů potýká s jistými problémy, ale co pak někdo, jehož syndrom se vyznačuje především potížemi s komunikací a sociálním chování, které jsou v rozporu s celkově dobrým intelektem (často nadprůměrným) a řečovými schopnostmi (díky teto Wiki)…

Spořádaný život profesora Tillmana jednoho dne naruší mladá psycholožka, která v touze najít svého biologického otce o pomoc prosí právě Dona. Rosie Jarmanová je krásná a inteligentní, což je fajn, ale má i své nedostatky… je to svéhlavá kuřačka naprosto se vymykající požadavkům Donova dotazníku. Přesto společně vyrážejí na cestu do New Yorku a… mohli by být alespoň přáteli, ne?

"S Rosií jsme se sešli na letišti. Cítila se nepříjemně z toho, že jsem jí zaplatil letenku. Vysvětlil jsem jí, že mi to může oplatit tím, že mi z ´dotazníku´ v Projektu manželka vybere vhodné kandidátky, které mohu pozvat na schůzku.
"Jdi do hajzlu," odpověděla
Vypadalo to, že jsme zase přátelé…

Knihu napsal muž a je psána z mužského pohledu - co víc, ich-formou -, což se mezi jinými romány krásně vyjímá. Jistě, od prvopočátku většina čtenářů teoreticky tuší, jak to asi všechno dopadne, ale jako vždy je důležitá ta cesta. A cesta Dona Tillmana za jeho vyvolenou je plná humoru a situací, které vás donutí dočíst s úsměvem na rtech. Mimo to je to inteligentní kniha, nemusí využívat neuvěřitelných komplikací a dramat, aby svého čtenáře dokázala zaujmout a udržet u čtení třeba do tří hodin ráno, prostě se odvíjí na autorově specifickém humoru a charakteristice postav, které jsou i přes svou složitost a originalitu, uvěřitelné.

Zatímco jsem dokončoval proces vaření, Rosie prostřela stůl - ne obvyklý jídelní stůl v obývacím pokoji, ale improvizovaný stolek na balkoně. Vytvořila ho z tabule s rozpisem, kterou sundala z kuchyňské zdi a položila ji na dva velké květináče, z nich předtím odstranila mrtvé rostliny. Desku zakryla bílým plátěným ubrusem ze skříňky v kuchyni. Připravila i stříbrné příbory - dárek od mých rodičů "pro domácí pohodu", který jsem zatím nikdy nepoužil - a vedle postavila slavnostní sklenice na víno. Ničila mi byt!

Je to jednoduchá četba, knihu přečtete klidně i za několik hodin a nejspíš to nebude dílo, na které budou historici vzpomínat, dokáže však zanechat dojem… dojem, který neodplyne jen s úsměvem na tváři ihned po dočtení, ale chvíli se v mysli čtenáře zdrží. Graeme Simsion je Novozélanďan píšící s anglickým humorem, a pokud je PROJEKT MANŽELKA jeho debutem, nemůžu se dočkat, co si pro nás připraví příště.

Mé hodnocení: 9/10

A/N: Musím říct, že tentokrát může být český čtenář vděčný za překlad názvu, který neprozrazuje tolik jako originál. I když je asi jasné, o co půjde, je to přeci jen škoda. A chválím zajímavou obálku.
Děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za zaslání recenzního výtisku.

 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (120)
Zobrazit starší komentáře

101 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 12. listopadu 2018 v 9:28 | Reagovat

write my term paper cheap
<a href=http://essaypromaker.com>custom writing
</a>  write essay online
<a href="http://essaypromaker.com">write my essay
</a> - professional writing website
i need a ghostwriter

102 GabrielRot GabrielRot | E-mail | Web | 12. listopadu 2018 v 14:36 | Reagovat

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

https://mic-shop.com/

103 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 12. listopadu 2018 v 15:35 | Reagovat

research paper help sites
<a href=http://essaypromaker.com>paper writing service
</a>  i need help writing an essay for free
<a href="http://essaypromaker.com">essay help
</a> - buy essay paper online
head boy application letter

104 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 12. listopadu 2018 v 17:32 | Reagovat

phd thesis writing service
<a href=http://essaypromaker.com>custom writing
</a>  paraphrasing helper
<a href="http://essaypromaker.com">essay writing service
</a> - uk essay writing
online research paper writer

105 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 13. listopadu 2018 v 9:56 | Reagovat

paraphrasing paragraph
<a href=http://essaypromaker.com>essay writing service
</a>  personal statement writers
<a href="http://essaypromaker.com">write my paper for me
</a> - coursework writers
doctoral dissertation help

106 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 14. listopadu 2018 v 8:03 | Reagovat

articles writing service
<a href=http://essaypromaker.com>best essay writing service
</a>  buy dissertation online
<a href="http://essaypromaker.com">write my paper
</a> - phd thesis writing service
custom writings review

107 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 14. listopadu 2018 v 18:31 | Reagovat

write my term papers
<a href=http://essaypromaker.com>best essay writing service
</a>  writing dissertation proposal
<a href="http://essaypromaker.com">essay writing service
</a> - technical editing services
essay buy

108 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 15. listopadu 2018 v 12:48 | Reagovat

dissertation thesis writing
<a href=http://essaypromaker.com>write my paper
</a>  help writing a research paper
<a href="http://essaypromaker.com">custom writing
</a> - help me write my thesis
need help with writing a research paper

109 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 15. listopadu 2018 v 22:30 | Reagovat

best thesis
<a href=http://essaypromaker.com>custom writing
</a>  thesis for phd
<a href="http://essaypromaker.com">essay writing service
</a> - statement writer
buy papers for college

110 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 16. listopadu 2018 v 2:54 | Reagovat

write my personal statement
<a href=http://essaypromaker.com>write my essay
</a>  purchase college research papers
<a href="http://essaypromaker.com">paper writing service
</a> - research paper helper
research paper writer online

111 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 16. listopadu 2018 v 17:13 | Reagovat

thesis paper
<a href=http://essaypromaker.com>custom writing
</a>  custom of writing letters
<a href="http://essaypromaker.com">write my essay
</a> - doctoral dissertation help
cheap essays online

112 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 16. listopadu 2018 v 19:06 | Reagovat

dissertation only phd
<a href=http://essaypromaker.com>write my paper
</a>  writing thesis paper
<a href="http://essaypromaker.com">best essay writing service
</a> - paraphrasing quiz
write essays

113 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 17. listopadu 2018 v 23:33 | Reagovat

help write a research paper
<a href=http://essaypromaker.com>write my paper
</a>  write my thesis statement for me
<a href="http://essaypromaker.com">essay writing service
</a> - cheap custom writings
thesis support

114 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 18. listopadu 2018 v 7:48 | Reagovat

order paper online
<a href=http://essaypromaker.com>write my paper
</a>  paraphrasing sentence
<a href="http://essaypromaker.com">write my essay
</a> - best resume writing services in nyc
help for writing

115 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 18. listopadu 2018 v 17:50 | Reagovat

best resume writing services in nyc
<a href=http://essaypromaker.com>write my essay
</a>  cheap thesis writing services
<a href="http://essaypromaker.com">paper writing service
</a> - coursework planner
phd application cover letter

116 Garzypap Garzypap | E-mail | Web | 18. listopadu 2018 v 19:50 | Reagovat

cover letter online application
<a href=http://essaypromaker.com>paper writing service
</a>  doctoral dissertations
<a href="http://essaypromaker.com">custom writing
</a> - custom written papers
professional college paper writers

117 Donaldsof Donaldsof | E-mail | 25. listopadu 2018 v 15:02 | Reagovat

eve online how to make isk 2018:
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=RwPfl-qcqoo>earn money online kuwait</a>
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=FsgkEco1r68>earn money online paypal without investment</a>
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=3gj-qdoFNBs>earn money online daily</a>
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=wboMnSCBqK8>earn money online designing</a>
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=g9fugOYxoM8>earn money online tutoring</a>

Popular Tags: how to make money through online surveyearn money online start nowbest online slots win real moneytop 10 money making apps 2018easiest way to make money onlinebest money making app in play storehow to make more money on mturk5 steps in using to make money online right nowbest money earning apps in pakistanhow to make money quick online surveyshow to make money online on fbhow to make money online in canadahow to make money online google adsenseearning money online youtubecan you make money selling photos onlineonline money making by gamesonline game win real moneyhow to earn money online by uploading videos on youtubesurveys online to make moneyhow to earn money online in mobile in teluguplay games online for money no depositearn money online reading newsearn money online app tamilsurvey to earn money onlinebest way to earn money through internet

118 gregorydc16 gregorydc16 | E-mail | Web | 27. listopadu 2018 v 17:15 | Reagovat

Sexy pictures each day
http://porn.pimps.instasexyblog.com/?karen

keely porn porn hd clips cartoon free jessica porn video shower head porn smithtown long island porn

119 sergeya1996000 sergeya1996000 | E-mail | Web | 29. listopadu 2018 v 23:33 | Reagovat

https://docapple.ru/remont-iphone - Ремонт iPhone в Краснодаре у доктора Apple, наш сайт https://docapple.ru

120 frandr60 frandr60 | E-mail | Web | 1. prosince 2018 v 11:07 | Reagovat

New sexy wesite is available on the web
http://british.porn.fetlifeblog.com/?evelyn

ebony black porn movie gallery porn 3d cartoon clips cheerleader porn tryouts porn promotions for a software technician parent porn directory vids

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
acta est fabula ~ příběh jest skončen

Do not COPY! HP-fanfiction writer. Canon belongs to J.K.R. Design by Nel-ly, picture from DA