RECENZE: Projekt manželka

5. března 2014 v 8:49 | Nel-ly |  Love (historické, paranormální romance)
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Rosie Project
AUTOR: Graeme Simsion
SÉRIE: xxx
NAKLADATELSTVÍ: Fortuna Libri

Nevíte, jak najít dokonalou manželku? Vytvořte dotazník…
Muž s dobře zajištěnou profesí a nadstandardním platem ve středních letech, který je fyzicky zdatný a inteligentní by neměl mít problém nalézt životní partnerku, ne? Tak, jak to? Že profesor Don Tillman má takové problémy? Ženám na vědci s Aspergerovým syndromem, který žije sám a všechny jeho dny jsou na minutu přesně rozplánovány, prostě něco vadí a jeho sociální neschopnost se odráží v jeho pokusech najít si tu pravou.


Don Tillman usoudil, že v devětatřiceti letech a stále panic je připraven se konečně oženit. Má přesně dané požadavky na to, jaká má být jeho vyvolená, a pro tyto účely sestavil šestnáctistránkový dotazník, který mu má pomoci. Jak jinak dosáhnout té nejlepší varianty než vědecky ověřeným způsobem, který eliminuje ženy, které by byly jen ztrátou času?

Hodně z nás se při navazování vztahů potýká s jistými problémy, ale co pak někdo, jehož syndrom se vyznačuje především potížemi s komunikací a sociálním chování, které jsou v rozporu s celkově dobrým intelektem (často nadprůměrným) a řečovými schopnostmi (díky teto Wiki)…

Spořádaný život profesora Tillmana jednoho dne naruší mladá psycholožka, která v touze najít svého biologického otce o pomoc prosí právě Dona. Rosie Jarmanová je krásná a inteligentní, což je fajn, ale má i své nedostatky… je to svéhlavá kuřačka naprosto se vymykající požadavkům Donova dotazníku. Přesto společně vyrážejí na cestu do New Yorku a… mohli by být alespoň přáteli, ne?

"S Rosií jsme se sešli na letišti. Cítila se nepříjemně z toho, že jsem jí zaplatil letenku. Vysvětlil jsem jí, že mi to může oplatit tím, že mi z ´dotazníku´ v Projektu manželka vybere vhodné kandidátky, které mohu pozvat na schůzku.
"Jdi do hajzlu," odpověděla
Vypadalo to, že jsme zase přátelé…

Knihu napsal muž a je psána z mužského pohledu - co víc, ich-formou -, což se mezi jinými romány krásně vyjímá. Jistě, od prvopočátku většina čtenářů teoreticky tuší, jak to asi všechno dopadne, ale jako vždy je důležitá ta cesta. A cesta Dona Tillmana za jeho vyvolenou je plná humoru a situací, které vás donutí dočíst s úsměvem na rtech. Mimo to je to inteligentní kniha, nemusí využívat neuvěřitelných komplikací a dramat, aby svého čtenáře dokázala zaujmout a udržet u čtení třeba do tří hodin ráno, prostě se odvíjí na autorově specifickém humoru a charakteristice postav, které jsou i přes svou složitost a originalitu, uvěřitelné.

Zatímco jsem dokončoval proces vaření, Rosie prostřela stůl - ne obvyklý jídelní stůl v obývacím pokoji, ale improvizovaný stolek na balkoně. Vytvořila ho z tabule s rozpisem, kterou sundala z kuchyňské zdi a položila ji na dva velké květináče, z nich předtím odstranila mrtvé rostliny. Desku zakryla bílým plátěným ubrusem ze skříňky v kuchyni. Připravila i stříbrné příbory - dárek od mých rodičů "pro domácí pohodu", který jsem zatím nikdy nepoužil - a vedle postavila slavnostní sklenice na víno. Ničila mi byt!

Je to jednoduchá četba, knihu přečtete klidně i za několik hodin a nejspíš to nebude dílo, na které budou historici vzpomínat, dokáže však zanechat dojem… dojem, který neodplyne jen s úsměvem na tváři ihned po dočtení, ale chvíli se v mysli čtenáře zdrží. Graeme Simsion je Novozélanďan píšící s anglickým humorem, a pokud je PROJEKT MANŽELKA jeho debutem, nemůžu se dočkat, co si pro nás připraví příště.

Mé hodnocení: 9/10

A/N: Musím říct, že tentokrát může být český čtenář vděčný za překlad názvu, který neprozrazuje tolik jako originál. I když je asi jasné, o co půjde, je to přeci jen škoda. A chválím zajímavou obálku.
Děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za zaslání recenzního výtisku.

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bastera Bastera | Web | 5. března 2014 v 10:18 | Reagovat

Tu bych si taky moc ráda přečetla, tenhle typ knih mi sedí :)

2 nel-ly nel-ly | Web | 5. března 2014 v 11:32 | Reagovat

[1]: určitě doporučuju, hlavní postava je trochu Monkovsky Sheldonovská a zajímavá a styl vyprávění i humoru je vážně povedený :)))

3 moira moira | Web | 5. března 2014 v 22:22 | Reagovat

má mi přijít každým dnem!!!! :D

4 Anette Anette | Web | 21. května 2014 v 15:13 | Reagovat

Nedávno jsem se na tuhle knížku dívala v knikupectví a zaujala mě tou zářivou obálkou. Bohužel jsem nakonec odešla s jinou knihou, ale určitě se tam pro ni vrátím! :D

5 ErickSmeby ErickSmeby | E-mail | Web | 17. března 2017 v 16:46 | Reagovat

wh0cd458113 <a href=http://cialisonline2017.com/>cialis online</a>

6 Gavrilagessy Gavrilagessy | E-mail | Web | 3. května 2017 v 12:15 | Reagovat

cialis generic yet

      http://canadacialisnvz.com/ - generic cials

    <a href="http://canadacialisnvz.com/">cheap cialis</a>

    generic cialis 20 mg soft

7 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | 7. května 2017 v 14:47 | Reagovat

does anyone know where i can get a personal loan with bad credit

      <a href=http://bestpaydaynpz.com/>payaday loans</a>

    <a href="http://bestpaydaynpz.com/">internet payday loans</a>

    payday loans spring hill fl

8 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | 8. května 2017 v 2:27 | Reagovat

fixed rate secured loan

      <a href=http://bestpaydaynpz.com/>approved cash advance</a>

    <a href="http://bestpaydaynpz.com/">best payday loans online</a>

    cash loan in baguio city

9 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | 8. května 2017 v 23:10 | Reagovat

elk personal loan

      http://fastloanstgz.com/ - cash advance

    <a href="http://fastloanstgz.com/">online payday loans no credit check</a>

    can you have more than one payday loan in the state of florida

10 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | 10. května 2017 v 9:44 | Reagovat

venda de cialis generico

      <a href=http://cialisonlinevmz.com/>cheap cialis</a>

    <a href="http://cialisonlinevmz.com/">cialis pills</a>

    buy cialis jelly 40

11 Davidgessy Davidgessy | E-mail | Web | 13. května 2017 v 22:13 | Reagovat

viagra buy 1 pill

      <a href=http://viagrabuytoday.com/>viagra online</a>

    <a href="http://viagrabuytoday.com/">viagra</a>

    generisk viagra

12 Lidagessy Lidagessy | E-mail | Web | 15. května 2017 v 8:18 | Reagovat

viagra on line low price

      http://viagrarxbuy.com/ - viagra generic

    <a href="http://viagrarxbuy.com/">viagra generic</a>

    rezept free viagra

13 Lidagessy Lidagessy | E-mail | Web | 15. května 2017 v 13:13 | Reagovat

viagra zonder recept bestellen

      http://viagrarxbuy.com/ - cheap viagra

    <a href="http://viagrarxbuy.com/">cheap viagra</a>

    discount pfizer viagra pills

14 Milesgessy Milesgessy | E-mail | Web | 19. května 2017 v 17:24 | Reagovat

viagra 100 mg vs 20 mg

      <a href=http://viagraonlinezx.com/> buy viagra</a>

    <a href="http://viagraonlinezx.com/"> cheap viagra</a>

    viagra deaths 2011

15 Milesgessy Milesgessy | E-mail | Web | 20. května 2017 v 10:32 | Reagovat

what is viagra gold 800mg

      http://viagraonlinezx.com/ -  generic viagra

    <a href="http://viagraonlinezx.com/"> generic viagra</a>

    cialis viagra packs

16 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | Pondělí v 19:13 | Reagovat

can sell viagra online

      http://buyviagracvz.com/ -  generic viagra online

    <a href="http://buyviagracvz.com/"> cheap viagra</a>

    viagra real price

17 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | Úterý v 15:36 | Reagovat

online pharmacy viagra usa

      http://buyviagracvz.com/ -  buy viagra

    <a href="http://buyviagracvz.com/"> buy viagra online</a>

    viagra pfizer einnahme

18 Moisesgessy Moisesgessy | E-mail | Web | Středa v 7:33 | Reagovat

wirkung viagra pfizer

      http://buyviagracvz.com/ -  buy viagra online

    <a href="http://buyviagracvz.com/"> cheap viagra online</a>

    brain viagra

19 grajomo grajomo | E-mail | Web | Dnes v 2:10 | Reagovat

online buy tadalafil
http://buycialisonrxonline.com - buy cialis
no prescription cialis online pharmacy
<a href="http://buycialisonrxonline.com">cialis generic</a>

20 grajomo grajomo | E-mail | Web | Dnes v 2:32 | Reagovat

levaquin medline cialis generic pills
http://buycialisonrxonline.com - cialis cheap
viagra vs forum cialis pills
<a href="http://buycialisonrxonline.com">cialis generic</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
acta est fabula ~ příběh jest skončen

Do not COPY! HP-fanfiction writer. Canon belongs to J.K.R. Design by Nel-ly, picture from DA