RECENZE: Manželská smlouva

10. října 2013 v 14:52 | Nel-ly |  Love (historické, paranormální romance)
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Marriage Bargain
AUTOR: Jennifer Probstová
SÉRIE: Manželství #1
NAKLADATELSTVÍ: Ikar

Alexa je v těžké situaci a zachránit ji může už snad jen kouzlo. Kdysi se zklamala a bolest ze zlomeného srdce prožívala ještě dřív, než vůbec chápala, co je to opravdová láska, přesto nezatvrdla, stále doufá a věří - jenže život s ní má jiné plány. Díky své kamarádce z dětství se znovu setkává s mladíkem, dnes už bohatým a mocným mužem, který jí kdysi ublížil a zdá se, že si navzájem můžou pomoc. Mladá žena má strach, že tentokrát by se její srdce mohlo rozpadnout na prach, protože Nicolasi Ryanovi žádné nebezpečí nehrozí, on srdce nemá.


Alexe je osmadvacet let a je majitelkou malého knihkupectví, jak si vždy přála. Problémem je, že je stěží schopna zaplatit vlastní nájem a náklady, takže touha po rozšíření o kavárnu se odkládá ve chvíli, kdy se její rodina ocitne v těžkých finančních problémech. Alexa nutně potřebuje stopadesát tisíc dolarů, ale jak je získat?

Nicolas Ryan se cítí podveden. Vede prosperující společnost, vydělává milióny, a přesto se zdá, že se jeho život hroutí - má jedinou šanci, jak uniknout osudu, oženit se. Jenže Nick už se dávno rozhodl, že on se nikdy neožení, nespoutá se s jednou jedinou ženou a nebude mít děti, které by trpěly následky ztroskotaného manželství. Monogamie neexistuje, tak proč se o ni snažit?

Náhoda, nutnost, potřeba a Nickova mladší sestra svedou Alexu a Nicolase do jeho kanceláře, kde projednávají "manželskou smlouvu". Neviděli se deset let a oba se hodně změnili, je jasné, že staré přátelství se jen tak nevrátí, ale tady o to nejde… manželská smlouva je jen právní akt, obchod, aby každý z nich získal to, co chce. Nebo je to i něco víc?

Jennifer Probstová napsala bestseller, který ocenil New York Times, USA Today i Wall Street Journal. Sama říká, že vždy chtěla být spisovatelkou, ve dvanácti letech vzala do ruky pero a napsala svou první "love story" a od té doby už nepřestala… Žije v Hudson Valley ve státě New York se svými dvěma psy. V den, kdy poznala svého životního partnera, jí nabídl, že si koupí její knihu, pokud ho nechá zaplatit jim večeři.

Alexa touží zachránit rodinný dům Taru a k tomu potřebuje peníze. Proč se tedy nestát na rok manželkou bohatého bezcitného muže, který se musí oženit? Na začátku zkusila magii, napsala přání, jaká by měl mít její muž:

1. fanoušek Mets.
2. miluje knihy, umění a poezii.
3. zastánce monogamie.
4. děti.
5. umí mluvit se ženou.
6. miluje zvířata.
7. ctí morální kodex a je upřímný.
8. dobrý milenec.
9. má silný vztah k rodině.
10. 150 000 dolarů

Není tedy pro čtenáře překvapení, že Nick je úplně jiný. Fandí Yankees, nechápe umění, nevěří v monogamii, nechce děti, ani se nesnaží rozumět ženám, nenávidí zvířata a nevěří v rodinu. Na druhou stranu má peníze a to pro začátek stačí.

Autorka založila svůj příběh na absolutním klišé a klasice, do které nedala ani trochu inovace ani nápadu. Hádám, že Margaret Mitchell se obracela v hrobě, když byla zmíněna její hrdinka Scarlett a společně s ní desítky autorek harlequinek a scénáristů amerických béčkových romancí, protože v téhle knize nenajdete absolutně nic originálního…

Hrdinka je krásná se zakulacenými boky a velkými ňadry, když hrdina chodil vždy jen s modelkami. Ona miluje zvířata, knihy, poezii a svou rodinu, on má zatvrdlé srdce, je arogantní, necitlivý a bohatý - přesto po ní od počátku touží, protože je tak… ehm? A ona ho hrozně chce, i když jí kdysi ublížil. Rok musí žít ve společné domácnosti, ale jak jen to udělají, když už během svatební noci mají problém vydržet v jedné místnosti, aniž by se pohádali nebo… dělali jiné věci.

Myslím, že jsem viděla minimálně tři filmy zakládající se na stejné (či obdobné) dohodě a můžu s určitostí říct, že byly mnohem zábavnější, protože tady není zábavného vůbec nic. Dialogy nejsou tak hloupé, jak by mohly být, ale nejsou ani zajímavé a statně taky postavy - natož pak vedlejší postavy, které tu jsou prakticky jen proto, aby se z jedné tuctové knihy mohla stát tuctová série.

Je to odpočinková četba, jistě, ale když si člověk uvědomí, co všechno se dnes dá v červené knihovně najít, tak i od podobných knih jako čtenář dnes čekám alespoň trochu originality něco… co by knihu odlišovalo od jiných, něco zapamatovatelného. Nic takového Jennifer Probstová nenabízí. Příběh neurazí ani nepotěší, během několika hodin si nebudete pamatovat, o čem jste vlastně četli. Není to špatné, není to dobré, je to prostě někde uprostřed - vlažné.

Mé hodnocení (v rámci žánru): 5/10

*obrázek cbdb.cz, informace o autorce z jejího oficiálního webu přeloženo mnou
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bastera Bastera | Web | 10. října 2013 v 15:01 | Reagovat

Já nevím, mě se to zase líbilo takových klišé příběhů jsem četla a viděla hodně a tenhle mě opravdu pobavil, ale chápu je to prostě kliše :D

2 nel-ly nel-ly | Web | 10. října 2013 v 15:29 | Reagovat

[1]: no já nevím, když si vzpomenu třeba na Hot Boys od M. T. Majar... to je taky klišé a několikrát recyklovaný, napravenej děvkař a podobně, ale je to podaný tak vtipnou omáčkou, že jsem si to vážně užila, tady mi nepřišlo absolutně nic, co by stálo za zapamatování, ale každý má svoje :)

3 Hope Hope | Web | 10. října 2013 v 22:04 | Reagovat

stejně si to přečtu =o) poslední dobou mám nějakou romantickou náladu, tak toho musím využít než mě přejde =o)

4 nel-ly nel-ly | Web | 10. října 2013 v 22:18 | Reagovat

[3]: tohle je problém, že si asi romantiku představuju především jinak, než to, že jí kdysi zlomil srdce, pak se potkaj a jsou hrozně sexy a přitahujou se, jaksi tam neni vývoj vztahu... asi chci moc :)

5 ToraRafu ToraRafu | Web | 11. října 2013 v 18:40 | Reagovat

Ty máš ten úžasný dar, odradit člověka od sebevíc zajímavého obalu knížky. Ale mockrát Ti děkuju, protože mi dáváš skvělé typy na knihy, které stojí za to číst a super varování na ty, kterým se obloukem vyhnout. :-)

6 ToraRafu ToraRafu | Web | 11. října 2013 v 18:41 | Reagovat

P.S. Myslím, že si všechni umíme představit, jak ta celá Manželská smlouva dopadne. :-)

7 nel-ly nel-ly | Web | 11. října 2013 v 19:44 | Reagovat

[5]: já byla po všech těch pochvalnýcgh recenzích zvědavá a docela jsem se těšila a no.. ne, nenašla na knize absolutně nic zajímavého, nevím, jestli je to mnou, ale řekla bych, že si knihy umim užít, fakt :D jen si asi neumim vybírat
ta zvědavost mě zabije...
snad umím knihy nejen znechutit, ale i doporučit O:) :D jinak by to bylo zlý

8 Ells Ells | E-mail | Web | 12. října 2013 v 11:46 | Reagovat

Ano, je to odpočinková četba, ale neříkej, že ses při té části, kdy Nick našel tu smečku psů nechlámala smíchy...? :D Už jen kvůli tomu si knihu nechávám bezpečně v knihovně. :)

9 nel-ly nel-ly | Web | 12. října 2013 v 14:10 | Reagovat

[8]: no jo, ale i tak se z toh odalo vykřesat víc... neřeknu ti v jakym to bylo filmu, ale tu samou scénu jsem tam viděla a bylo to pojatý líp
já čtu odpočinkovou četbu dost často a tohle je pro mě vysokej podprůměr i na ni, takže jsem ráda, že mi v knihovně nestraší, už by se nevešla :D

10 Ells Ells | E-mail | Web | 12. října 2013 v 14:30 | Reagovat

[9]: Ou, tak to budu muset trochu zapátrat, vypadá to, že máme mezi autory dalšího plagiátora. 8-O :-D

11 nel-ly nel-ly | Web | 12. října 2013 v 14:34 | Reagovat

[10]: jestli úplně plagiátor, kdybych to brala tak, tak tahle celá kniha je plagiát... jako nápad s Manželskou smlouvou, ti vyjmenuju minimálně tři filmy a deset harlekýnek (a to harlekýnky nečtu) a historickejch romancí - kde je to alespoň opodstatněný
v polovně z nich budou ty samý charaktery, dokonce i ti psi z útulku a ještě mě naštvala narážkou na Jih proti severu

12 Ells Ells | E-mail | Web | 12. října 2013 v 14:59 | Reagovat

[11]: Uh, ty mi zasazuješ rány. A já měla na autorku takový super názor! :D Ale ne, děkuju ;) - žít v iluzi je blbost, i když jde o hloupu knihu. :)

13 nel-ly nel-ly | Web | 12. října 2013 v 16:19 | Reagovat

[12]: ono je to čím dál horší, čím víc toho člověk přečte, že jo... co se týče originality, došla jsem k názoru, že ta jako taková už neexistuje a kdyby byla, tak ji čtenář nepochopí
ale tohle mi přišlo fakt přehnaný... svym způsobem jsem vůči tý knize částečně zaujatá, protože mi ji všichni tak doporučovali a proto jsem byla o to zklamanější

14 Infinity Infinity | Web | 12. října 2013 v 18:59 | Reagovat

Vždycky, když vidím tuto knihu v knihkupectví, říkám si, že tu bych nikdy číst nechtěla. :D Už jsem na ní četla podobnou recenzi jako je tato a opět jsem přesvědčená, že něco takového nikdy NEČÍST! :-D

15 Ells Ells | E-mail | Web | 12. října 2013 v 19:09 | Reagovat

[13]: Pravda, Neoriginálních děl stále příbývá a těch kvalitních originálních ubývá. Aneb co všechno dokázala Meyerová a její Twilight. -_- Teda ne že bych ji neměla ráda, ale víš co. Vyrojilo se tu tolik autorů s "úžasnými" fantasy příběhy, YA nabralo na síle a ztráta originality začíná být citelná... Ou jé, kam jen to spěje...

PS: Počítej s mou další návštěvou, ráno jsem byla na lovu nějakých blogů, kam bych upoutala svou pozornost a mimo jiné ses mi zalíbila ty. Díky, že píšeš tak dobře. ;)

16 hope hope | E-mail | 11. prosince 2013 v 4:42 | Reagovat

ahoj ke světu obecně MY NAME IS HOPE JAMES Chci se podělit o své svědectví všem z vás, kteří si myslí, stále se můžete pokusit co nejlépe dát výpověď , jako je tento , tak jsem byla vdaná značky na první pohled budete oba rádi jiní , ale v krátké době začal nový chování, které nemohu ani vysvětlit každému, kdo pak si to pro sebe skočit jeden den změní k lepšímu, není žádný způsob , že se nezměnil , a tak jsem byl v bolestech všechny den don ` t no , co dělat , až jednoho dne, kdy mě navštívilmůj přítel v mé kanceláři , který mě znal truchlit a pak se mě ptá , co se děje se snaží být výstřední , ale nemohl jsem pak otevřít mi to říká, že jecesta ven , což budu dělat dřív, než mě opustil se svými dětmi podívat se a nevěděl, co dělat dál , žádám vás, abyste mi to říct. stačí otevřít až ke mně a řekl mi, že je tomuž jménem DR EGBE , že jeduchovní člověk, který může dělat to do tří dnů a pakříct, že jsem vypadat dobře budu snažit co nejlépe komunikovat s ním o čtyři dny později , můj manžel nepřišel domů zavolal jsem jí spínač telefon vypnout a pak se snažím já ho neznám , a tak jsem začal hledat způsob, jak pomoci, která Vzpomínám si, můj přítel mi řekl, že o muži jménem DR EGBE rychle běží na mého přítele s dotazem, zda se stále ještě kontaktovat DR EGBE pak dala mi to , jak jsem se dostal do kontaktu tohoto velkého muže ducha , že se mi to tak rychle , takže teď můžu ovládat svého manžela v něčem i mohu vám říci, že jsem don ` t dnes chci to nebude . Teď mám šťastnou rodinu , aby prostřednictvím e-mailu dregbedcaster@gmail.com

1 ) chcete, aby vaše ex zpět .
( 2 ) Vždy máte noční můry .
( 3 ) Aby se podporovat ve své kanceláři
( 4 ) Chtěli byste dítě .
( 5 ) Chceš být bohatý .
( 6 ) Chcete-li , aby váš manžel / manželka je jen na vás navždy .
( 7 )potřeba finanční pomoc .
8 ) Chcete mít pod kontrolou , že manželství
9 ) Myslíte si chcete přilákat lidi
10 ) Bezdětnost
11 ) Potřebuji manžel / žena
13 ) Jak vyhrát v loterii
14 ) PROMOTION SPELL
15 ) OCHRANA SPELL
16 ) BUSINESS SPELL
17 ) SPELL dobrá práce
18 ) lék na jakékoli nemoci .
19 ) LÉČENÍ šílenství

Kontaktujte DR EGBE dnes a budete rádi, že jste udělal . E-mail : dregbedcaster@gmail.com
        Díky za váš čas

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
acta est fabula ~ příběh jest skončen

Do not COPY! HP-fanfiction writer. Canon belongs to J.K.R. Design by Nel-ly, picture from DA