O knižních blozích a recenzích

8. července 2013 v 20:45 | Nel-ly |  Na téma
Paní Polgarová, co vždycky nějak zjistí vše, co se jen na blogu šustne, mě nedávno upozornila na dva články ohledně knižních blogů a protože se mě zrovna tohle téma taky docela úzce dotýká, nemohla jsem jinak, než si zase jednou začlánkovat - to už tu ostatně dlouho nebylo.

Knižní blogy - které vládnou především blogspotu, ale rozpínají se i po všech ostatních serverech včetně blog.cz - jsou překvapivě zaměřené na knihy, což potěší snad každého knihomola. Najdete zde recenze, články o připravovaných či vycházejících knihách, často i soutěže a především výzvy a meme, kterými se blogeři navzájem spojují.


Dřív jich tolik nebývalo, tenhle fenomén se rozrůstal stejně postupně, jako se kdysi - ještě než jsem já sama založila tenhle blog - rozrůstaly blogy s fanfiction na Harryho Pottera, blogy o celebritách, děsivé pixelkové něco a podobně. Některé vydrží, ale víme, jak to s většinou dopadlo...

Po dlouhých letech blogy s HPFF postupně vymírají a ze mě, která jsem byla benjamínek mezi povídkáři, když už ti největší přestávali psát, se stal starý kmet, který jen stěží udrží krok. Většina povídkových blogů ostatně samovolně přecházela na knižní, ještě než někdo vůbec věděl, co to vlastně knižní blog je. Nakonec je jasné, že ten co píše, musí především číst. A já čtu velice ráda.

Základem každého knižního blogu jsou RECENZE. Jenže jak víme, tak s recenzemi je stejná potíž jako s povídkami - ostatně, u obojího jde o literární žánr podobně jako úvaha, fejeton, báseň a cokoliv, s čím jste se setkali ve škole. Takže dokonce i v případě recenze, pokud má být kvalitní, její autor musí alespoň trochu umět psát (a nebo to okoukat od ostatních, zas takovej problém to není).

Recenze (z lat. re-censeó, (znovu) posoudit, zhodnotit) je písemný kritický posudek uměleckého nebo vědeckého díla. Autor recenze je recenzent. Recenze je publicistický žánr, který seznamuje širší veřejnost s literárním dílem...
(wikipedia.org)

Článkem, který má v názvu slovo "recenze", se honosí 100% knižních blogů, jenže ani ne polovina z nich opravdu recenze píše. Ono sepsat stručně děj a přitom vyzradit jeho podstatnou část a nakonec dopsat: Kniha se mi líbila, protože jsem zabouchnutá do hlavního hrdiny, i když ta holka byla husa. - to recenze jednoduše není a nikdy nebude. Nepomůže tomu, ani když zkopírujete či opíšete anotaci a stáhnete si z webu informace o autorovi (plus nakonec zapomenete přidat odkazy a na netu je to všechno jen o odkazech). Když se k tomu pak přidají všudypřítomné a nepřehlédnutelné gramatické chyby, tak už to jde úplně do kytek - chybička se vloudí u každého, ale někdy je to vážně k pláči, především s přihlédnutím k tomu, že já sama třeba pobrala gramatiku jen díky tomu, že jsem začala číst, protože když v textu vidím, jak to vypadá, tak už to tak snad i napíšu.

Nakladatelstvím je jedno, jak recenze na jejich výtisk vypadá. Kalkulace jednoho výtisku vyjde jen na nepatrný obnos a zisk je více než stoprocentní (koneckonců i výrobní cena trička z Orsaye je nějakých dvacet korun i s dopravou z Číny). Proto rušit spolupráci s jednotlivými blogery by bylo zbytečně namáhavé, krom toho svou rekamu to udělá.

Chci-li napsat recenzi, většinou by mi měl vystačit v podstatě jen o něco málo roztáhnutý děj, který je zveřejněný v anotaci, nic víc vážně není potřeba, pak už je to jen na vás - je to kritika, pochvala, zhodnocení, které by mělo být víceméně objektivní, i když vždy zůstane subjektivní. Já třeba jsem kritická, až hamba (no, alespoň jedno mi jde :D). Ale není to...

Kniha byla zajímavá. Kniha se mi líbila (nelíbila). Knihu vám ne/doporučuji.

A už vůbec to neni...

Líbilo se mi to, ale bylo mi na konci líto Severuse, protože byl celou dobu zamilovaný do Lily a nakonec musel umřít, i když ten brýlatej skrček nakonec přežil a porazil Voldemorta.

Jestli je tu někdo, kdo nezná konec Harryho Pottera, tak se opravdu moc omlouvám, tomuhle se totiž říká SPOILER a je to hnus, která v recenzi nemá co dělat. A žádné "může obsahovat spoilery" to nespraví. Lidé recenze píší bez vyzrazení důležitých okamžiků - recenze, které mají sloužit pro inspiraci potencionálních čtenářů, aby se rozhodli, jestli si knihu přečíst nebo ne a když se rozhodnou, že ano, tak aby z toho i něco měli. Spoiler je totiž sprosté slovo.

A bohužel právě díky pochybné kvalitě recenzí - no, jak je to u všeho, čím víc toho je, tím víc se objevují kvalitní články, ale dvojnásobně (a více) i nekvalitní - se už bojím rozklikávat je jinde, než kde už to moc dobře znám a nemusím se bát.

Zpátky ke knižním blogům, které nepoznáte jen podle recenzí, ale především podle různých výzev, meme a kdovíčeho ještě... Sama jsem nadšeným účastníkem "Kouzelné knihovničky" od Abbys (což je mimochodem jeden z těch kvalitních a hlavně prvních knižních blogů) už víc jak dva roky a bývala bych se ráda zúčastnila čtecího marathonu, ovšem nakladatelství CooBoo je přeci jen trochu mimo můj zájem.

Ovšem "meme" a jim podobné články obsahující jednu fotku knihy, která má hezkou obálku, autor blogu si ji chce přečíst/koupit a podobně jsem nikdy moc nepochopila. Nejen, že to mně - jako čtenáři - vůbec nic nedá, ale hlavně jsou podobné články úplně všude a tak, především blogspotové knižní blogy, působí jeden jako druhý a já už je od sebe nejsem schopná rozpoznat, čemuž napomáhá i fakt, že blogspoty vypadají všechny stejně.

Originalita je pochybné slovo, s kterým jsou, jak postupuje čas, stále větší a větší problémy a nakonec je fakt, že třeba i člověk, který si o sobě myslí, že je extrémně originální, je vlastně jen ovce. Každá ovce však může čas od času létat a proto... létejme, třebas společně.

**A jak blogeři mají rádi stejná meme, mají rádi o obrázky. Čímž bych se mohla dostat i k nenáviděným "Team Jacob/Team Edward", co jsou lidé schopni dnes udělat už z každé knihy, když jsem to viděla na klasiku jako je Pýcha a předsudek, vážně jsem myslela, že hodím šavli. To je celá kniha opravdu jen o tom jednom?**

A kde se nebojím?

Abyssino Knižní nekonečno
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 laurdes laurdes | E-mail | Web | 8. července 2013 v 21:12 | Reagovat

Tak meme slouží hlavně jako reklama. Ať už jsou to takové ty úryvky, knížka, co si chci přečíst/koupit či něco podobného.. tak to všechno dostává knihy do podvědomí čtenářů. A já třeba tohle moc nemusím, ráda se rozhodnu podle anotace nebo podle doporučení nebo podle nevím čeho, ale na reklamu VĚTŠINOU nedávám.. takže ani nic podobného netvořím :) .. a možná jsem taky moc líná na to, přece jenom pořád myslet na to, že dneska jsem nenapsala svůj meme-článek, to by bylo k zbláznění :D

Spoilery a gramatiku spolu máme probrané, to se asi můžu zdržet komentáře :D

2 nel-ly nel-ly | 8. července 2013 v 21:14 | Reagovat

[1]: no tak já bych se teda k přečtení nerozhodovala podle toho, že si někdo vypíše, že si chce tohle přečíst, zkopíruje anotaci a vlepí do článku obrázek, ale právě podle tý recenze, jen se docela často bojim O_o
ael je fakt, kdybych se toho účastnila, možná bych měla nějakou aktivitu na blogu, ta moje je někdy fakt smutná :D

to ještě proberem, za dva týdny ;-)

3 Kristie Kristie | Web | 8. července 2013 v 21:45 | Reagovat

Pěkný článek. :-) Já třeba recenze teď čtu už jen u vybraných lidí, u kterých vím, že píší recenze dobře a že se nám třeba líbí společné knížky. :-) Ono číst všechny recenze se také nedá - na to je tu těch knižních blogerů až moc, no. :D

Já na svůj blog "recenze" píšu, ale těžko říct, jak lidem přijdou kvalitní. Já doufám, že aspoň trošku to nějakou úroveň má. :D

Těch meme jsem se dříve pravidelně účastnila, ale teď už to u mě není tak žhavé - většinou na ně nemám náladu nebo čas. I když některé sem tam přidám. A třeba takový Wishlist se snažím přidávat pravidelně - to je dobrá pomůcka hlavně pro mě, jelikož tam dávám knihy, které bych si chtěla pořídit a většinou si je nakonec vážně koupím. :-)

No... Ještě jednou - pěkný článek. :-)

4 Polgara Polgara | Web | 8. července 2013 v 21:58 | Reagovat

Proč mi přijde, že mě v poslední době zmiňuješ ve svých článcích nějak často? :)
Vždycky se na čas vyskytne nějaká módní vlna, která po čase vyšumí a právě to vyšumění ukáže, kdo se jen nevezl a oddělí zrno od plev. Ale jako vždy si uhodila hřebíček na hlavičku a pustila svůj ostrý jazýček na špacír. Krásný článek. :-)

5 nel-ly nel-ly | Web | 8. července 2013 v 22:09 | Reagovat

[3]: to je právě ono, taky čtu většinou jen u zmíněných, abych nenarazila na zbytečně spoilery, ale třeba nemám zas tak vyhraněný vkus a ráda si přečtu něco o knize od někoho, kdo čte třeba něco úplně jiného než já - může to být osvěžující
od toho, abych věděla, co si chci předčíst (a že to neni malej seznam :D) mám goodreaders a cbdb.cz ;-)

[4]: to víš, seš osobnost, dyť ti to furt říkám :D sice trochu cvoklá...
tak jen abych nebyla shnilý zrno O..o ono je těch povídkářů furt dost a věřím, že i za rok a víc bude i knižních blogů dost, ale vždycky se to až moc rychle obmění

6 Bastera Bastera | Web | 8. července 2013 v 22:20 | Reagovat

Zní to skoro jako reakce na můj povzdech na Facebooku, že se lidé bojí číst recenze, protože se bojí spoilerů :) No jo taky mě to občas rozčiluje ty některé "recenze" kdo se do koho zabouchl a kdo byl jak sexy, ale každý jsme nějaký a každý může číst blog toho, koho chce :) Já doufám, že moje recenze jsou aspoň trochu recenze i když taky píši, že kniha byla zajímavá nebo že komu jí doporučuji a nestydím se za to :P

7 NikaRoovy NikaRoovy | E-mail | Web | 8. července 2013 v 22:22 | Reagovat

Jsem ráda, že nejsem jediná kdo si myslí že blogspoty jsou všechny stejné. :D Nuže je to pravda...
Abyss, Polgaru a laurdes také moc ráda navštěvuji. :-)
Jinak vážně hezký článek. ;-)

8 Bastera Bastera | Web | 8. července 2013 v 22:24 | Reagovat

[7]: Ono s tím blogspotem je to těžké, moc možností na nějaké vzhledové kreace není pro nás pro netalentované :D

9 Freckles Freckles | Web | 8. července 2013 v 22:27 | Reagovat

Blog jsem si zakládala už před rokem a půl, a bylo to právě kvůli Abyss a asi pěti dalším blogům, které jsem znala (a ráda četla). Chtěla jsem mít něco jako oni, prostě blog, který mě bude bavit psát a lidi číst. Nevím, jak to druhé, ale minimálně z mé strany je to splněno. :-)
Meme mi přijdou téměř zbytečná, stejně to pak lidi přestane bavit, a už to dělají jen z povinnosti (tak mi to přijde). Já radši nemám na blogu tolik článků, a spíš si dám na čas s článkem, který je o něčem, než s meme, které má člověk za 15 minut (můj odhad, kdo ví, jak přesný) a nic moc to nikomu nedá.
A co se týče recenzí? Snažím se. Občas to na recenzi prostě není, to pak píšu "zhodnocení", kde se (bez spoilerů) spíše vypíšu z osobních pocitů :-)
A blogy, které čtu? Spíš ty "staré známé", jen málokdy teďka narazím na nový blog, který by se mi líbil - za poslední rok to byla tuším laurdes, Annie a Neliss z Booklandu a Giraffe Andy, které se přidaly k těm, co pravidelně čtu. :-)

10 nel-ly nel-ly | Web | 8. července 2013 v 22:32 | Reagovat

[6]: nevím jméno, ale něco podobného si pamatuju jak z nějakého článku, tak i z facebooku... mám ten samej problém už dlouho, člověk aby se bál recenzi otevřít, protože nrazí na spoilery a někdy dost nepěkný :-X
a co hůř, když je ještě k tomu sexi :-! by člověk vraždil
tak to byla spíš ukázka, já nějak nevěděla, jak názorně doložit, co myslím :D

[7]:doufám, že i mě :P :D

[9]: no, však já kdysi z toho samýho důvodu, četla jsem povídky a tak mi přišlo, že bych to mohla taky zkusit a hlavně, abych mohla komantovat už přihlášená :D
já meme nepochopila, přijde mi, že je to fakt jen proto, aby měl člověk větší akci na blogu (a ne těch cca 10 článků do měsíce, co mám já :D), takže souhlas

11 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 9. července 2013 v 0:17 | Reagovat

Knižní blogy fungují jako skvělá reklama pro nakladatelství a pro autory, ovšem jen pro omezený výčet žánrů - z větší části červená knihovna a YA, z menší části fantasy a pak už je to bída.

Je pravda, že úroveň je občas děs běs, ale stěžovat si stejně nemůžu. Mně a dalším mladým/začínajícím autorům jako je třeba Terka Benešová, Terka Janišová, Lucy Adams, Jana Formanová, Edith Holá nebo teď třeba Arvari to zajišťuje jistý přísun čtenářů, které by jinak neměli šanci získat. (Možná neměly, jelikož jsem v těchto vodách ještě na výrazného blogomilského českého spisovatele.) :D

12 moira moira | Web | 9. července 2013 v 0:45 | Reagovat

jéé, ty jsi miláček, tak nějak jsem nečekala, že se tam objevím. :D Zrovna jsem četla tu část o kopírován anotace a něco o autorovi a v duchu si říkala:
hm. Aha. Dobře. Jsem v háji. :D

btw - když jsi mě takhle zmínila, docela se stydím, protože na blog trošičku kašlu. Až na ty recenze a občas aktualizace z mé knihovničky je to vážně bída. Ty se ještě pořád můžeš poplácat po rameni za skvělou aktivitu. :D

já nevím, abych se přiznala, sama nové knižní blogy nevyhledávám. Jsem vděčný blogger, takže když mi někdo napíše komentář, většinou se kouknu, odkud přišel (zas tolik těch komentářů nemám. :D), a když mě pak zaujme nějaký článek nebo vidím podobné knihy/názor, kouknu tam i vícekrát. Těch blogů, které jsem za ty roky navštěvovala, bylo více, ale časem jejich aktivita buď klesla nebo mě nějak přestaly zajímat články, takže se pravidelně vracím k ani ne desítce.
Jsem vlastně strašně nevěrná. :D

ohlížím se tak zpátky a vážně, je milé  vzpomínat na vše, co se přes blogy přehnalo.
btw - pixelkové něco? To jsem snad vůbec nepostřehla. :D
Já začínala se psaním FF Twilight. Zasměješ se se mnou? :D
Ale jop, občas mě mrzí, když se podívám na všechny ty stránky, které jsem navštěvovala a byly skvělé, mnohem lepší než já, a teď jsou, no, mrtvé. xP

o recenzích a RC jsem psala už u abyss. Mně to přijde celé docela divné a jen čekám, kdy se ty RC zatrhnou. Jop, sám výtisk možná nakladatele moc nestojí, ale celkově poštovné a samotný čas, který do toho musí investovat...
(btw - že nakladatele ty recenze ani nezajímají? Drahoušku, pokaždé trnu nad tím, co mi o mých recenzích páni a dámy nakladatelé/ky napíšou. :D)

Nemám žaludek na lov kvalitních webů. Docela účinně se tak vyhýbám spoilerům. :D

meme jsem nikdy neměla ráda. A ani do nějak velkého počtu projektů se nezapojuju. Přijde mi to zbytečné. :D

ovce - *like* :-D

ps: omluvuju se, že ti tu nechávám takovou dlouhou stopu, když ty jsi takový věrný čtenář a napsala jsi tak skvělý článek. :D jop, a u laurdes máš špatný odkaz. ;)

13 nel-ly nel-ly | Web | 9. července 2013 v 0:53 | Reagovat

[11]: jo jo, propagace je to skvělá... ovšem člověk si někdy říká, když se dívá na recenze, které jsou... ehm... a přitom je to od větších nakladatelství, že to spíš dělá ostudu
co se týče omezenýho žánru, tak je fakt, že nejvíc blogerů je u Fragment a ten vydává, co vydává, plus teď musí mít každý nakladatelství erotickej román... ale třeba od Domina mi nedávno přišel geniální thriller, knihcentrum posílalo Goodkinda (a já to prošvihla T_T) a tak...

co se českých knih (a nejen začínajících spsiovatelů a těch z blogů tče), tak naprosto souhlasím, bez blogerů bych nevěděla, že vůbec existují... je to škoda, protože moc tuzemských reklam neni

14 nel-ly nel-ly | Web | 9. července 2013 v 0:58 | Reagovat

[12]: hele díky tobě mám už tak dlouhej seznam :DDD
jo, tak to mně se seznam obměňoval taky hodně, až nakonec skoro zmizel, protože všechny blogy, co jsem četla, jsou většinou v tahu (no a moji oblíbení povídkáři vlastně končili už když jsem začínala, ehm :D), ale někdy se něco najde, já i cestuju, klikám na odkazy tam, kde na něco narazim a někdy i okomentuju, ale když se přes můj komentář ke mně nikdo nevrátí, tak už ten blog znova nenajdu (protože třeba ty knižní prostě nerozpoznám od sebe :D fakt)

pixelkovské něco určitě najdeš i dnes, články sesbíraných pohyblivých obrázků, jako je ten, co mám v tý malý ikonce :P
jako někteří vím, že si je fakt poctivě čtou (a někdy se až divím, co všechno si přečtou...) a pár se mi ozvalo samo, že si mě našli, ale jinak si myslím, že jim stačí odkaz na jejich stránky a tím to pro ně hasne... jo, ona pošta bude dražší než celej výtisk, to je fakt :-X

na tebe jsem si vyhradila celej odpovědní komentář, šikula, co? :D když si s tebou jinde nepokecám (ještě spamy na GR), hm... jdu to opravit, dík :-*

15 Zuzzi Zuzzi | E-mail | Web | 9. července 2013 v 10:37 | Reagovat

Co se týče recenzí a bloggerů, souhlasím s tebou. Nechci tvrdit, že jsou mé recenze kdo ví jak kvalitní, ale přece jen už si troufám říct, že v nich po roce mám nějakou tu menší zručnost. Mrzí mě bloggeři, kteří opravdu přicházejí do komunity jen tak, bez většího cíle, často ani ne proto, že je baví knihy. Říkám si, že on taky recenze nemůže psát každý, že. Je to trochu o literárním talentu a citu pro jazyk. Samozřejmě se to dá naučit a je to taky o cviku, ale většinou to chce něco vrozeného.
Co se týče meme. Ze začátku jsem se snažila jich účastnit, ale já prostě nejsem člověk, který by na to mohl pořád myslet. Ne vždy to stíhám a ne vždy se mi "z donucení" chce psát článek. Ale určitě bych to všechno neházela do jednoho pytle. Jsou dobrá meme a meme, která jsou už spíš okoukaná, ale stále se tu najdou staré dobré klasiky :)
Jinak, Teamování není zas tak špatné. Určitě to není o tom, že by knihu držel nad vodou jen milostný trojúhelník, ale je to zase něco zábavného pro bloggery, čímž můžou dát najevo, co jim se líbí a komu oni fandí :-)

Btw, skvělý článek, ráda si od tebe zase něco přečtu :)

16 nel-ly nel-ly | Web | 9. července 2013 v 12:03 | Reagovat

[15]: mně se třeba líbí ty ikonky oblíbených sérií (nebo i přečtených) a tak, ale teamování... ne, to se mi hnusilo v době Stmívání a hnusí se mi to i v přenosu na jiné knihy, člověk by řekl, že takové Hunger Games (když mám jmenovat nějakou YA, kde je načrtnutej trojúhelník, kolem kterýho se to jen netočí - což je většina) přece vůbec nebyly o tom a opravdu mě pohoršuje vidět to u jiných knih než YA :-X
to překousnout neumůžu :D

chce to trochu citu a taky vypilovat, když porovnám svoje první pokusy o recenze a to teď... no, odborník nejsem a nikdy nebudu, nevím, jestli je to kvalitní, ale věřím, že to, co mám splňovat, splňuju...

17 Míša Míša | E-mail | Web | 9. července 2013 v 13:55 | Reagovat

Tohle je fakt ožehavé téma... Těhle článků je poslední dobou spousta a já jenom žasnu nad tím, jak všichni píší o Abyss. Nemyslím to špatně, Knižní nekonečno mám ráda, Abyss byla jeden z důvodů, proč jsem si založila blog, ale nemůžete ostatní srovnávat s Abyss. Zrovna mě nenapadá žádné trefné přirovnání, protože mám v hlavě Karla Gotta, ale snad chápeš jak to myslím :D Abyss je prostě Abyss. Blog má dlouho, má velkou čtenářskou základnu, a je prostě dobrá. Když se podívám na svoje první "recenze" mám chuť je smazat, protože nejen, že se tomu nedá říkat recenze, ale z těch hrubek mě bolí oči... Ale k tomu to patří. Když má někdo blog měsíc, nemůžete čekat, že bude psát recenze na úrovni Abyss. Ano ty recenze budou plné spoilerů, hrubek a já nevím čeho ještě, ale ten blogger se  z toho vypíše (snad). Samozřejmě jsou i výjimky, jako bloggeři, kteří si blog založili jenom kvůli RC. Jedno za měsíc tma přibude "recenze" a zbytek jsou meme meme a meme. Mám pocit, že se tím někteří bloggeři snaží zaplnit blog, aby tam nebylo takové prázdno, protože recenze prostě nepíší. Ale to jde taky poznat, protože nejen, že ty články za nic nestojí, on je nikdo ani nečte. CO tím chci říct... Na všechno se jde podívat ze dvou úhlů :)

18 moira moira | Web | 9. července 2013 v 23:57 | Reagovat

[14]: jsem na to hrdá! :D

to je jádro pudla, nebo jak se to píše! :D Když mi někdo zpětně neodpoví na komentář nebo když se prostě neozve, úplně na něj zapomenu. :D Spamuju zdi na goodreads a nějak mě nebaví projíždět bloggerské vody a hledat někoho, kdo by stál za přečtení. :D
Ony jsou ty blogy někdy děsivě podobné, s tím souhlasím. Jednu dobu mě strašně lákalo si tam taky udělat blog, protože by to popravdě bylo jednoduší, s účtem na google apod., ale pak mě napadlo, že i když "někteří lidé" (:-D) na pise.cz nadávají, aspoň mám blog trošku jiný než ostatní. Snad se vryje do paměti. Navíc je moje adresa kouzelně jednoduchá. moira.pise.cz. Tohle si po čase zapamatuje každý. :D

jaký takový blog měl smysl? Jen sbíráním obrázků?
Mě už několikrát nakladatelé upozornili na překlep. Je to někdy nervující, protože já se svou paranoiou ohledně toho, že rc dříve či později zatrhnou, jen čekám, kdy se mnou přeruší spolupráci. Nejsem takový ten typický blogger, co by do toho dal vše, a podle toho můj blog taky vypadá, takže v duchu tak nějak vím, že si to jen zasloužím. Krucinál, blog jsem zakládala kvůli povídkám, a tak to asi dodnes cítím, knižní bloggování mi nikdy tak úplně nesedlo. Čím dál častěji myslím na to, že si najdu nějaký webzine, kam budu přispívat, a z blogu udělám zase jenom povídkářský. :-D

*palec* *LIKE* *srdce*
to je fakt. Ještě mi můžeš napsat mail. Ale bojím se, že jestli tě přiberu na seznam lidiček, s kterými si píšu, zasekne se moje odpovídací (ne)aktivita úplně. :D

19 nel-ly nel-ly | 10. července 2013 v 20:30 | Reagovat

[17]: no já moc jiných knižních blogů neznám dost dlouho, jen vím, že na Abyss jem narážela, ještě než jsem si sama blog založila, tak proto
jo na jednu stranu jsou RC úžasný, ale na druhou... když vidim ty "recenze" na ně, nebo po případě lidi, co chtěj ty knihy jen prodat a čtení je nijak nebaví... no, tak je to všude T_T
s těma "meme" mi právě přijde to samý a radši budu mít blog prázdnej

[18]:on někdo nemá rád píše a nadává na něj? ne fakt, kdo? :DDDD jo, ale adresu to má super, to jo
kdoví.. ale "pixelkovskejch" blogů bylo a furt je spousta, as je to baví...
no já myslim, že ta reklama jim bude fungovat furt dost dobře, aby v tom pokračovali, já jsem dost pomalá a hlavně se zapomínám ozývat o další knihy, jen fragment akčně spolupracuje furt, jenže tam už jsem asi třikrát odmítla, protože prostě... recenze na samolepky a podobně :D
ony takhle povídkové blogy nakonec dopadnou, nejdřív pár recenzí a pak... jo, bojim se, až tak skončim taky, pomalu to tak vypadá, protože už to není jako kdysi, kdy jsem sypala z rukávu jednu kapitolu za druhou :D ale tak snad se udržim... mít jen povídkový blog, tak už tu dávno nejsem :D

20 cassiopea-black cassiopea-black | Web | 14. července 2013 v 15:26 | Reagovat

pořád jsem nějak nepobrala, co to přesně to meme znamená :D nicméně, knižní blog je určitě skvělá věc a to především pro začínající autory, respektive autory, kteří ještě ani nezačali, ale rádi by :D jako jsem já... můj problém ale je, že já opravdu neumim psát recenze (ale rýmování by mi, koukám, docela šlo xD) na škole jsme recenzi nikdy povinně nepsali, já osobně jsem ji nepsala nikdy a docela se toho děsim
nemáš náhodou icq? já vim, dneska už icq skoro nikdo nemá, teď je IN mít FB, kterej zase nemam já xD mam na tebe spoustu otázek, mimo jiné, a taky bych tě ráda víc poznala, jestli ti to teda nevadí xD
mimochodem, co máš za problém s tim blogovym věkem pořád? :D poslední dobou nějak často narážim na věty typu: "Stal se ze mě starý kmet, který jen ztěží udrží krok." :D já bych v tom naopak viděla jen a jen plus, že si vydržela, že máš tolik zkušeností a tak... a krok držíš více než obstojně, to mi můžeš věřit xD :)

21 nel-ly nel-ly | Web | 14. července 2013 v 15:41 | Reagovat

[20]: já právě z donucení přešla na facebook :D ale taková stránka cassiopei black by se tam určitě neztratila :P mimoto je tam právě komunita těch knižních blogerů ;-)
já icq mívala, ale už ho dávno nemám nainstalované (zabíralo moc místa) a asi si ani nepamatuju heslo a jaksi si nepamatuju ani svůj skype o_O

protože si přijdu opuštěná!!! :D stará a vyhoštěná, kterou ostatní nechaj po zadu, aby ji sežrali monstra a oni stihli utéct :P

22 cassiopea-black cassiopea-black | Web | 14. července 2013 v 20:17 | Reagovat

[21]: myslela jsem si to :D
fakt je, že jsem si s tou myšlenkou, založit si na FB stránku blogu, taky už pohrávala :-? můj osobní FB určitě ne, ale stránku blogu, to by asi šlo... hm, asi dopadnu jako ty, budu donucena xD nebo už asi jsem

23 nel-ly nel-ly | Web | 14. července 2013 v 22:35 | Reagovat

[22]: blbý je, že bez profilu to asi nepůjde, ale tak si uděláš profil Cassiopea Black přidáš si mě do přátel (:P :D) a bude to fungovat na chat stejně jako to icq ;-)
mně by to bývalo taky stačilo, ale... přizpůsobuju se :D

24 Vendy Vendy | Web | 4. června 2014 v 0:03 | Reagovat

[6]:Nojo, taky se bojím číst recenze kvůli spoilerům a recenzi si paradoxně přečtu až po přečtení knihy... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
acta est fabula ~ příběh jest skončen

Do not COPY! HP-fanfiction writer. Canon belongs to J.K.R. Design by Nel-ly, picture from DA