RECENZE: Fifty Shades of Freed

19. června 2013 v 20:42 | Nel-ly |  Love (historické, paranormální romance)
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Fifty Shades of Freed
AUTOR: E. L. James
SÉRIE: Padesát odstínů #3
VYJDE U NÁS: 30.9.

Novodobá sexuchtivá popelka a její temný princ se vracejí ve třetím pokračování svého romantického dobrodružství a i tentokrát se rozhodli svým čtenářům zrychlit srdce a rozproudit krev - to hned několika způsoby.

Paní Anastasia Greyová si zvyká na nový život, o kterém se jí ještě před pár měsíci mohlo jen zdát - být ženou krásného a mladého multimiliardáře je úžasné, vzrušující, rozčilující a nebezpečné. A to nesmíme zapomenout, kým Christian opravdu je. On a jeho padesát odstínů ještě naši "hrdinku" potrápí...


Z chudé studentky, která si během svých let na vysoké škole nebyla schopna pořídit ani vlastní notebook a mobil, se stala žena jednoho z nejbohatších mužů světa, který tvrdí, že všechno, co je jeho, je i její... a protože je to Ana, tak trpí méněcenností, strachem, že ji Christian jednou opustí a vůbec vším tím, čím by trpět mohla.

Přesto v sobě naše submisivní kráska nachází dost odvahy svému pánovi - manželovi - odporovat, což se mu na ní vlastně vždy líbilo. A tak nejen, že odmítne skončit v práci a stát se Christianovým oblíbeným mazlíčkem zavřeným ve zlaté kleci, ale dokonce se pouští i do kousků, které můžou ovlivnit nejen její budoucí štěstí s Christianem, ale i jejich životy. V Dramatickém závěru třetího dílu velkolepé ságy E. L. James na nás čeká spousta roztomilých oslovení novomanželů, vyznání lásky, Aniných slz, bolesti, napětí, sexu (sexu, sexu a sexu), hádek a boje o holý život.

Dobře... a teď vážně. Zpátky do reality.

Anastasia na začátku knihy vzpomíná na své líbánky, člověk by si myslel, že obrovská kniha bez příběhu se už nedá víc prodloužit a znudnit, než jak to bylo v druhém díle, ovšem autorka nás vyvádí z omylu a obohacuje nás mnoha flashbacky, emailovými konverzacemi s různorodými podpisy, na které jsme zvyklý a dokonce i chatem na skypu.

Zatímco si Christian se svou vyvolenou užívají líbánky snů, které narušují jen jejich hádky, Anino ustavičné omlouvání a strach, aby ho nenaštvala, i když to dělá dennodenně, a všudypřítomný sex, čtenář se může kochat opakovanými vtipy oslovení "drahá paní Greyová" "milý pane Greyi" a neustálých vyměňování láskyplných vět, takže mu možná i chvíli potrvá, než si vzpomene, že román, který otevřel, svým prvním dílem kdysi hlásal o BDSM praktikách a něčem, o čem se na veřejnosti nemluví. Kdyby Christian Anu čas od času nesvázal - tentokrát už ani k nasekání na zadek nedojde, i když by zasloužila - tak bych si myslela, že jsem se ocitla v růžovém snu zakomplexované staré panny.

Ovšem návrat z líbánek - po x desítkách stránek - není zdaleka v takových jásavých barvách. Aně, Christianovi i celé jejich rodině hrozí nebezpečí a do toho se přidává Chrisitanova temná minulosti, která z něj udělala toho, čím se stal - manipulativníh, arogantního a příliš ochranitelského maniaka, který... no, vlastně osobnost, kterou částečně získával v průběhu dvou předchozích dílů dávno ztratil a teď je to jen zamilovaná hračka v rukách nejstupidnější Mařeny historie.

Kniha je v angličtině psána slohem vhodným pro malé děti, takže není žádný problém ji přečíst za poměrně krátkou dobu, i když má stránek, že by to vystačilo na dva díly Pána prstenů - smutný, co? A poněvadž E. L. James neumí psát, pro neangličtináře se stačí naučit jen několik slov, které se budou neustále opakovat v různých spojeních...

Musím ovšem nechat, že se autorka pro tentokrát opravdu snažila o trochu dramatičnosti a děje, jenže to selhalo už v samých počátcích... nikomu nepřijde divné, že odešle svou postavu do přísně střežené banky (hádám, že to nebude žádná malá pobočka, když není problém vybrat pět milionů dolarů v hotovosti) s pistolí ukrytou za pasem riflí a ona si s klidem zatelefonuje, dá si pití, vybere peníze a vyjde zadním vchodem, aniž by si toho někdo všiml...

Přestože je třetí díl o kousek lepší než druhý - minimálně ten děj má - tak je to hluboko pod úrovní čehokoliv, co by se mohlo nazývat hodnotnou (nebo vůbec jakoukoliv) literaturou a kdyby nespatřil světlo světa, o nic bychom nepřišli.

Epilog sám o sobě alespoň dává znát, že autorka se snad už do dalšího pokračování nepustí, i když... kdo ví?

P.S. Vnitřní bohyně si tentokrát nehraje na gymnastku, ale ráda se převléká do kostýmů, naneštěstí Ana svou otravnost vystačí sama, protože na všechno reaguje buď sprostou nadávkou (fakt na všechno), všemu se diví, brečí, je nadržená a nebo brečí a je nadržená najednou.
P.P.S. Sakra, že jsem si nespočítala její mylšenkové pochody obsahujcí "Holy fuck" nebo jen "fuck", to by stálo za to.

Mé hodnocení: 4/10

*recenze na první díl: Padesát odstínů šedi
*recenze na druhý díl: Padesát odstníů temnoty
*obrázky: google.com, tumbrl, fanpop
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 lina lina | 19. června 2013 v 20:55 | Reagovat

Jako zakomplexovaná stará panna se ohrazuji proti urážce :D Já se k tomu jednou dostanu,stupidních knížek není nikdy dost...

2 nel-ly nel-ly | 19. června 2013 v 21:02 | Reagovat

[1]: si blbá :D já bych napsala něco labilitě a tak, jenže o takových věcech by se nemělo vtipkovat
jo, ona to byla taková úchylka, když už jsem dokázala přečíst ten druhej díl, tak to přece dočtu a po překladu bych už nesáhla (stačí že mi první díl straší doma)

3 Rainy Rainy | Web | 19. června 2013 v 21:12 | Reagovat

Ten začátek mě vyděsil. Jako vážně. To mi nedělej. :D Já se zařekla, že ho ani nevezmu do ruky, když jsem se dozvěděla, že spolu budou mít dokonce i děti. Kamarádka se to snaží propašovat k maturitě... Tohle prostě jeden nepochopí.

4 nel-ly nel-ly | 19. června 2013 v 21:17 | Reagovat

[3]: jako povinnou četbu? tvl... no jo, vim, že lidstvo docela upadá, ale až tak, to ne... u toho už si člověk nemůže říct ani "alespoň čte"
já si říkala, že můžu tvrdit, že čtu knížku v angličtině, ale když ono je to tak jednoduchý i v tý aj :D

jo no, zvláštní, nejdřív s ní nechce spát bez kondomu, pak kontroluje, jestli bere prášky a stejně se jí v polovině podaří náhodou otěhotnět... prostě nedostatek příběhu no... ale je fakt, že takhle už čtvrtej díl napsat prostě nemůže
její nejlepší kamarádku dala jeho s bratrem a bratra kamarádka s jeho sestrou, takže i to je snad dořešený

5 E_V_E E_V_E | E-mail | Web | 19. června 2013 v 21:49 | Reagovat

8DDD Teraz som sa pekne nasmiala 8D Pekná recenzia. Som zvedavá na ukončenie série. Snáď to bude aj dejovo o niečo zaujímavejšie, ale keby to nebolo tak hrubé, už by to nebola autorka 8D Séria sa mi ale páči, je to niečo nové, ale tento žáner nehodlám čítať pravidelne, myslím, že toto sú jediné 3 exempláre, ktoré som ochotná čítať. Radšej mám rada menej sexu v knihách, ale viac deja a romantiky - napr. Na pul cesty do hrobu alebo Vampýrska akademie 8P

6 cassiopea-black cassiopea-black | Web | 19. června 2013 v 22:18 | Reagovat

xD podněcující recenze... ne, hele, ty si zrovna osoba, jejímuž knižnímu úsudku věřim a upřímně, já jsem ani jednu z knih nečetla, ale kupovala jsem je matce k narozkám... ona si na takovýhle knihy potrpí... a vůbec je to teď v mym okolí populární série, ale mně se ty knihy nelíbí... už jen tím, že je to bez děje a jen o sexu a sexu a zase sexu... já myslim, že víš, že si ráda přečtu, a koneckonců i napíšu, něco, v čem ten sex je, ale tohle je prostě o ničem a já nemam ráda knihy o ničem... třeba i Neomillnerová tam spoustu takových scén má, ale je to úplně něco jinýho, je tam příběh, do kterýho to skvěle zapadá, prostě si nedokážu představit, že by to tam nebylo a i třeba Hry na bolest, kde, ne všude toho děje bylo tolik, měly nějaký kouzlo, něco do sebe... a to bohužel tahle knižní série pro mě postrádá a nemusim to ani číst, abych to věděla, už jen to, že se to líbí mojí mamce, něco značí xD... a tvoje recenze mě v tom jen utvrdila... kruci, já píšu čím dál tím delší komenty xD

7 nel-ly nel-ly | 19. června 2013 v 22:35 | Reagovat

[5]: tak VA je spíš YA než červená knihovna (i když v tom zas moc velkej rozdíl nebývá), ale chápu, co myslíš... já čas od času romantiku ráda a klidně i hloupější (takový jsou skoro všechny), ale tohle je fakt extrém

[6]: já jsem na tohle úchylná :D jakmile na to všichni nadávaj, mám prostě nutkání si to přečíst :D nemůžu si pomoct (stejně jako jsem se koukla na Catwoman a podobně, dkyž na to všichni nadávali)
mně sex v knize nevadí, patří to k tomu - kór do romantiky - ale aby byl na každých pěti stránkách, aby se vždycky spolu udělalali a aby to byla kniha o 500 stránkách? O..o
Hry na bolest mám ze všech knih (četla jsem vše, krom posledních dvou dílů Tiny) nejmíň ráda a podobně se mi míň líbilo i pokrčování Moire - protože tam je těhle scén podle mě moc a na úkor děje

na druhou tranu mám ráda Bratrstvo černé dýky - to jsou upíri a romance v jednom, a já to žeru :D pro tu propracovanou psychologii postav, která je sice extrémní, ale je, i když u každé knihy hned na začátku víš, jak to skončí (ony tyhle autorky mají moc rády happyendy)

8 Polgara Polgara | Web | 20. června 2013 v 15:21 | Reagovat

Šuk sem, šuk tam, i tak by se dala shrnout tato rádoby trilogie. U prvního dílu jsem si vyhledala jen určité scény, abych věděla z čeho jsou tak všichni unešení, dvojku a trojku číst nebudu vůbec a obzvlášť ne po tvé recenzi. Propašovat TOHLE k maturitě? Bože, jen to ne...

9 moira moira | Web | 20. června 2013 v 21:12 | Reagovat

čím dál více miluju tvoje recenze. :-D
Proč sakra takové kraviny čteš? Času je i tak málo, jiných skvělých knih strašně moc a ty se zahazuješ s něčím takovým. :D Ale jistým způsobem tě obdivuju, musíš být pořádně tvrdohlavá, aby ses dokopala až ke trojce. :D

10 Polgara Polgara | Web | 20. června 2013 v 22:15 | Reagovat

[9]: Spíš si myslím, že Neloušek je masochista :-D

11 nel-ly nel-ly | 20. června 2013 v 22:46 | Reagovat

[8]: "šuk sem, šuk tam" a pak si stěžuj, že tě cituju O_O

[9]: to řikám, já jsem na to prostě ujetá, nemůžu si pomoct :D v tomhle případě jsem si alespoň zas procvičila angličtinu... krom toho já mám červenou knihovnu ráda, někdy (hlavně o zkouškách) prostě potřebuju vypnout a přečíst si něco nenáročnýho a čtivýho (a všechny ty YA co choděj jako recenzní výtisky už mi lezou krkem), ale tohle je fakt ultra blbý o_O

12 Polgara Polgara | Web | 21. června 2013 v 14:01 | Reagovat

[11]: Citlivko, v těhle skvostech je to popsané ještě peprněji a mně se bude něco vyčítat. Narozdíl od tebe se v těhle románech nevyžívám  :-D :-P

13 nel-ly nel-ly | 21. června 2013 v 15:30 | Reagovat

[12]: to ne, ty seš sama mnohem perverznější o_O
tak když už jsem protrpěla dva díly, tak to dokončim, že jo... :D ale ted jsem dočetla hezkej román, tak to má vypadat ^^

14 Emily Emily | Web | 22. června 2013 v 9:02 | Reagovat

Jsem teď v půlce této knihy.. jednička se mi nelíbila vůbec, dvojka jo-o, tohle už je  zas příliš takové... no ani nevím jak to vyjádřit.. ale dočíst to prostě musím... :-D  achjo

15 nel-ly nel-ly | 22. června 2013 v 19:57 | Reagovat

[14]: já měla problém s dvojkou, jednička mi přišla maličko podprůměrná, ale dala se (překlad strašnej), ale dvojka... tvl, fakt většinu knihy žádnej děj a tady toho děje není o moc víc, ale prostě jsem si řekla, že to sakra dočtu! :D

16 Emily Emily | Web | 27. června 2013 v 22:43 | Reagovat

[15]: já si tohle říkala celou sérii...mno a konec pěkný kýč :-) měli by propagovat ff povídky, to by se pak celý svět otřásl v základech - kam se hrabe vnitřní bohyně a poor poor Fifty.... :D

17 nel-ly nel-ly | Web | 27. června 2013 v 23:56 | Reagovat

[16]: tak ona to byla FF, že jo... ale na Stmívání a teď je nějaká novinka u Joty, která je zas další FF na Stmívání
jenže jak napsat dobrou knihu, když píšeš fanfiction na něco od Meyerový? O..o fakt ji měli upálit :D

18 Rogue Rogue | Web | 3. července 2013 v 12:02 | Reagovat

Vlastně to pořád nemám přečtené, natož zamluvené v knihovně a jak to tak vidím, mě snad ani neláká číst si třídílně něco o plačící holce a sexu... :-?

19 Týna Týna | E-mail | 8. července 2013 v 11:08 | Reagovat

Vážně povedená recenze :) Nejvíc mě asi dostala Mařena...Podle mě je to škoda papíru celá tahle serie... Stmívání i fifty jsou šílené extrémy a pak lidé co nečtou odsuzují ostatní, orotože si myslí že takhle vypadá normální kniha... :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
acta est fabula ~ příběh jest skončen

Do not COPY! HP-fanfiction writer. Canon belongs to J.K.R. Design by Nel-ly, picture from DA